България – през погледа на Хелена & Петер Бергстрьом

?>

За Хелена и Петер Бергстрьом

Живеем в къща-лодка в Стокхолм, Швеция и пътуваме възможно най-често – със самолет, влак, лодка или нашия кемпер FREEDOM. В нашата freedomtravel блог, който пишем за пътувания, приключения и къмпинги, но също така и за бита на лодката и начина на живот като цяло.

Пътували сме в повече от 45 държави на пет континента, със самолет, влак, лодка или кемпер. Обичаме да откриваме нови места, да изпробваме нови храни и да се срещаме с нови хора. През последните десет години ние, наред с други пътувания, пътувахме по Трансибирската железница, с раници в Кения и Танзания, по пътищата на в Нова Зеландия, ходихме на плажна в Украйна и на острови във Филипините.

Нашето пътуване в България

Нашето пътуване в България беше по покана на Bulgariatravel.org. Пътувахме заедно с Кристиан от Matochresebloggen.se и норвежците Хана и Юрген, които стоят зад инстаграм профила @hannahlates . Наистина си прекарахме чудесно заедно, докато изследвахме на високи обороти всичко което може да ни предложи България.

Защо да посетим България

Никога досега не бяхме ходили България и най-вече бяхме слушали за Слънчев бряг, където мнозина ходиха да купонясват преди десетилетие. Честно казано, вероятно имахме някои предразсъдъци за страната, но бяхме абсолютно готови да ги оспорим. И вероятно предразсъдъците винаги трябва да се пренебрегват! Разбира се, някои неща бяха по-добри от други и когато се опитваме да подредим впечатленията, си мислим, че можем да подчертаем някои неща, които ни направиха изключително добро впечатление по време на пътуването ни.

Прекрасни плажове

България е може би най-известна с красивите си плажове. Плажовете, на които много хора са прекарали незабравими мигове в миналото – Слънчев бряг и Златни пясъци – разбира се, все още са с дълги фини пясъчни плажове, които привличат посетители. Предполагаме обаче, че и много неща са се променили! Наред с други неща, посетихме плажния бар Bedroom Beach на Слънчев бряг, който изглежда наистина модерен и свеж, с приятна фонова музика.

[lgc_column grid=“50″ tablet_grid=“50″ mobile_grid=“100″ last=“false“]

[/lgc_column]

Ако не ви харесва този вид плажен живот, има множество по-малки плажове, които са красиви по съвсем различен начин, а понякога почти райски екзотични. Плажът на снимката по-долу се нарича Argata и се намира в голф курорта Тракийски скали. Друг прекрасе плаж е Hero и може да бъде достигнат с автобус от Lighthouse Golf & Spa resort или от къмпинг Saint George.

[lgc_column grid=“50″ tablet_grid=“50″ mobile_grid=“100″ last=“false“]

[/lgc_column]

Красива природа

Наистина сме видяли само малка, малка част от природата на България, но това, което видяхме, ни изненада положително. Очаквахме да видим красиви плажове, но не бяхме толкова подготвени за интензивната зеленина и стръмните скали, които тук-там рязко падаха в морето.

[lgc_column grid=“50″ tablet_grid=“50″ mobile_grid=“100″ last=“false“]

[/lgc_column]

[lgc_column grid=“50″ tablet_grid=“50″ mobile_grid=“100″ last=“false“]

[/lgc_column]

Полетата със слънчоглед и лавандула предлагаха искрящи красиви цветове и ако дойдете в точното време и на правилните места, можете да видите и полета с цъфтящи рози. Знаем също, че в страната има много планински райони, където е популярно да се разхождате или да карате ски през зимата.

Добри голф игрища

Не играем професионално голф, но посетихме няколко красиви български голф курорта по време на пътуването, където можете да комбинирате голф със спа и плажни бани. Тези хотели предлагаха невероятно красиви гледки към Черно море.

Един от хотелите (Thracian Cliff) има грандиозно голф игрище, където понякога се налага да изстреляте топката надолу по стръмна скала или през открита водна площ. Освен това плажовете на тези голф игрища са фантастични.

[lgc_column grid=“50″ tablet_grid=“50″ mobile_grid=“100″ last=“false“]

[/lgc_column]

[lgc_column grid=“50″ tablet_grid=“50″ mobile_grid=“100″ last=“true“]Прекрасни плажове в България! Можете ли да си представите да останете тук за известно време? И следващия път може би ще дойдем кемпера. Това е Hero’s Beach, близо до Lighthouse Golf & Spa Resort.[/lgc_column]

Exciting history

България има много дълга история и може, наред с други неща, да се похвали с най-стария град в Европа – Пловдив. Този град се намира в централна България и беше дестинация, за която не остана време този път, но за това пък имаме причина да се върнем в България! Страната също има много красиви и интересни сгради от различни епохи, като например катедралата Александър Невски в София.

В България има 9 обекта под егидата на UNESCO. Имахме време да видим един от тях, а именно стария град на Несебър. Градът представлява повече от 3200-годишно селище, което вече е бил значителен търговски град през V век пр.н.е. Несебър първоначално е принадлежал на историческото царство на Тракия, а по-късно е завладян от гърци, римляни, българи и османци и за известно време е бил важен град за Византийската империя. Днес това е исторически вълнуващ, но и уютен малък град в България.

Прекрасни хора

Повечето хора, които срещнахме в България, бяха изключително мили. Сега, разбира се, срещнахме главно хора, които управляват ресторанти и хотели и които биха искали да бъдат мили с гостите си. Но усещането в стомаха ми беше добро и много срещи ни направиха щастливи и топли от вътре.

По време на нашето сравнително кратко пътуване успяхме да се срещнем с много ангажирани хора, които се бориха за своите дейности и които наистина предложиха изключителни преживявания. Човекът на снимките ни сервира и фантастична домашно приготвена вечеря във Darzala’s Wine & Dine във Варна.

България е достъпна дестинация

България е достъпна дестинация. Разбира се, това не означава, че всичко е супер евтино, но означава, че всичко е по-евтино от това, което би било съответното преживяване в Швеция. Според индекса на Forex за страната от 2019 г. България е на 35 (в сравнение със Швеция на Index 100). Това означава, че според този списък, България е по-достъпна, отколкото например в Малайзия, Турция, Албания, Полша и Тайланд.

Или можете да изберете да живеете наистина евтино, или можете да изберете да се поглезите с неща, на които може да не се отдадете в обикновени случаи, като по-хубави хотели, спа процедури или луксозни напитки в бар на покрива.

Как да стигнем до България

В „нормални“ случаи обикновено има директни полети от Стокхолм до Варна в България. Тези полети бяха отменени по време на пандемията и все още са, и затова летяхме с LOT Polish Airlines за столицата София, с междинно спиране във Варшава. След това взехме вътрешен полет до Варна. Може би малко тромаво пътуване, но се надяваме, че директните полети скоро ще започнат отново!

Тези, които искат, разбира се, могат да стигнат и до България с кола или кемпер, а има и къмпинги, особено до Черно море и около езера. Минахме например покрай къмпинг Свети Георги на Hero’s Beach, който е голям и където сте добре дошли с къмпинг превозни средства, без да резервирате място предварително.

RELATED POSTS