Венециански бал

?>

Венеция – градът на Вивалди, гондолите, Канале гранде и катедралата “Сан Марко”. Град, който всяка година ни връща назад във времето, за да се потопим в един от най-омагьосващиите празници на Стария континент. Градът на разноцветните маски, причудливите шапки с пера и звънчета, украшенията и кринолините – една истинска приказка, която носи заглавието Карнавалът във Венеция.

Знаете ли каква е приликата между Венеция и София? Някои от вас погрешно ще  изпаднат в прозаични размисли около наводнените улици, в които автомобилите се превръщат в гондоли. Други обаче ще се досетят за “Мостът на въздишките”. Разбира се, не мостът зад НДК, а онзи, който свързва Двореца на Дожите със затвора. Но този архитектурен уникат едва ли би могъл да се сравни с величието на  въображението и изкуството, която София изживя само за една нощ. Нощта на знатните особи, шутовете и персонажите от Комедия дел’Арте. Нощта на венецианската приказка, разказана от Прайм Тайм 06 и OH LA LA JOIE DE VIVRE.

Изисканият празник, на който България научи повече за луксозното списание, пренесе гостите в атмосферата на средновековна Венеция. Сред експонатите на Археологическия музей се разхождаха грациозно дами и господа в колоритни костюми и рокли, скрити зад разноцветни маски или загадъчни домино. Компания им правеше испанският маркиз Хуан Луис Балмаседа де Аумада, пристигнал в София специално за събитието. Сред останалите благородници от света на бизнеса, културата и изкуството ще откроим актьорът Бен Крос, оперната певица Дарина Такова, Васил Найденов, Цветелина Узунова, Румен Ралчев, Дим Дуков, Мария Стефанова- председател на СЕМ, Мисис България Свят 2009 Лазарина Стефанова. И още дипломати, предприемачи, представители на културния елит и медиите, които станаха герои от този пищен спектакъл.

Приказката от венециански костюми и маски бе разказана увлекателно от фирма „Парти Хауз“ и Fashion TV заедно с вълшебната режисьорска пръчица на носителката на Аскеер Диана Добрева. «Кой се крие зад тази маска?», задаваше си реторично въпроса водещият Драгомир Симеонов под звуците на ренесансовата класическа музика.  Може ли мистерията да остане неразбулена? Едва ли.

Карнавалните маски са най-достъпният начин да останеш скрит, но не и незабелязан, да бъдеш едновременно анонимен и известен, да изкажеш недоизказаното. Да си припомним за миг историята –  всички участници в карнавала се маскират без значение на тяхната социална прослойка. В миналото венецианците се обличали в дълги черни пелерини и прикривали лицата си с бели маски, от които се виждали само очите им. Постепенно карнавалните одежди ставали все по-пищни и красиви. Впоследствие се изработвали все по-атрактивни костюми и маски. Официално от 1271г. има данни за производството на маски, а на 10 април 1436г. техните майстори били признати за отделна търговска гилдия в рамките на града.

И така до днес, когато тези маски попадат дори и на големия екран. Гостите на OH LA LA JOIE DE VIVRE забелязаха и маски, изработени в “Ca Macana”, най-старото ателие в Града на гондолите, от което Стенли Кубрик поръчва маските за Никол Кидман и Том Круз за култовия си филм “Широко затворени очи“. Маските от глина и гипс са изключително достъпни, а онези от папие-маше или кожа са избирани най-често от хората със сериозни възможности. С кожена маска се е подвизавал и самия Казанова, когато е отивал на среща с омъжена дама.

Кой стоеше зад черния костюм с испанска яка и маска с клюн и очилца? Кой остана загърнат с дълга мантия в оранжево и черно, с корона, жезъл и златна маска? На кого е кралско синият костюм със златни украси и маска в бежово? Ще бъдат ли разкрити Ромео и Жулиета, Графинята и Черната кралица, Мелхиор и Балтазар, Двата шута и Чумавият доктор? Удари часът на истината. До последната минута зад маските останаха певците Мария Илиева, Орлин Горанов, Кристина Димитрова, Васил Петров, Владо Димов и Камелия Воче, актьорите Андрей Баташов, Йоана Буковска и Биляна Петринска. След ревюто някои от маските бяха разиграни на търг с благотоворителна цел и…всички усетиха радостта от живота!

“Тайната зад маските” бе разкрита – не, това съвсем не е края на приказката на OH LA LA JOIE DE VIVRE. Приказката тепърва започва!

RELATED POSTS

%d bloggers like this: