Ден на храбростта и празник на Българската армия

?>

Всяко година на 6-ти май Българската армия чества своя професионален празник. По традиция празника се отбелязва с военен парад. Датата не е избрана случайно, на 6-ти май православната църква чества свети Георги Победоносец.

Защо Свети Георги

Светецът е символ на символ на храбростта и вярата. Легендата разказва как с помощта на Св. Троица храбрият воин Георги Победоносец убива змея, който взимал всеки ден по една девойка като жертва. След победата на Георги над змея, езичниците от града приемат Христовата вяра, а триумфът му е символ на победата над езичеството. Ето защо още от ХVII век образът на свети Георги започва да се появява на бойните знамена и военни отличия за проявена храброст.История на военните паради в България

Княз Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст“ през 1880 г. по подобие на руския орден „Свети Георги“, с който се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. Същата година княза постановява честване на деня на храбростта от Българската армия.

През първите години деня на храбростта се чества скромно. По време на управлението на цар Фердинанд, военните паради придобиват по-голяма тежест и стават значително по-пищни.

Новите бойни знамена

Парадът на 6 май 1937 г. е един от най-големите и внушителни паради в българската история. След Първата световна война България претърпява крушението на националния си идеал. С много труд България преодолява икономическите трудности в момент когато Европа отново започва да бушува.  На 5 май 1937 г. цар Борис III връчва на паметна церемония новите бойни знамена на българските полкове. Ден по-късно България  демонстративно отхвърля Ньойския договор, като израз на това става парадът на войската.

В наши дни

В днешно време празника започва в 9 часа пред паметника на Незнайния воин в София, където патриархът отслужва панихида за загиналите военнослужещи, молебен за живите и празничен водосвет на бойните знамена и знамената-светини. Поднасят се венци и цветя в памет на падналите в бой воини. Самият парад за деня на храбростта започва в 10 часа на площад „Княз Александър І“.

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS