Софийски зоопарк

?>

Най-старият и най-големият зоопарк на Балканския полуостров се намира в София. Открит е в началото на далечната 1888 г. в парка на бившия царски дворец в столицата. Начало на колекцията дава един черен лешояд (картал) подарен на цар Фердинад.

Поради големия интерес на царя към колекционеране на диви животни скоро след възникването на зоологическата градина територията й  се оказала недостатъчна. В резултат колекцията била преместена в царската ботаническа градина. В наши дни територията на градината попада между бул. Евлоги и Христо Георгиеви (Перловска река), ул. Гурко и бул. Васил Левски.

През 1984 г. е построен новия Зоопарк проектиран специално за целта в подножието на планината Витоша. Зоопаркът е разположен на 15 минути от идеалния център на София и е свързан чрез удобни транспортни връзки с различни части на столицата. Той е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Растителността в парка е грижливо подбрана и разполага с множество открити пространства и зелени пложи.

Обитатели на зоопарка

Колекцията от животни е впечатляваща. На площ от 360 декара в зоопарка живеят 281 различни вида като общия им брой е повече от 1900. Сред най-атрактивните видове са индийски слонове, бели и кафяви мечки, бърнеста мечка, тигри, лъвове, хиенови кучета, шимпанзета, антилопи нилгау, зебута, европейски видри и др.

Зоологическата градина е разделена на следните сектори според своите обитетели:

  • Тревопасни и примати
  • Хищници
  • Птици
  • Аквариум, Терариум и Вивариум
  • Учебно-образователен

Екологичен научно-образователен център

Екологичният Научно-образователен център към Зоологическа градина – София се намира Учебно-образователен сектор на зоопарка. В този сектор се отглеждат животни, които са подходящи за образователните дейности на центъра. Екологичният център работи с организирани групи ученици от 1-ви до 12-ти клас.

RELATED POSTS