Крумовград – „Родопския Клондайк“

?>

Крумовград е малък град в Източните Родопи. Наричат го „Родопския Клондайк“, заради златната мина в града. Крумовград е трети по големина в областта след Кърджали и Момчилград.

Градът е кръстен на българския хан Крум. До 1934 г. името на Крумовград е Кошу кавак, което произлиза от провежданите тук кушии – надбягвания с коне. Благоприятният климат и природните условия са позволили заселването на Крумовград още в най-дълбока древност. В района има няколко тракийски светилища, свързани с почитаните от траките култове.Други интересни културни паметници в района на Крумовград са тракийските скални ниши, изсечени в отвесни скали по поречието на Арда. Те се намират в близост до тракийски крепости или селища. Верояно в тях са били поставяни малки глинени съдове, които представлявали урнички или погребални дарове.

Също така в близост до Крумовград са останали следи от средновековни крепости, строени по времето на Втората Българска държава.

По време на османското владичество мястото, на което е разположен днешен Крумовград, е средище на околните села, заради построената дървена джамия, където в петъчен ден се събират вярващите. Във връзка с това се оформя пазар, а по-късно предприемчиви хора построяват складове за съхраняване на стоките, с които търгуват – кожи, пашкул, тютюн и други. Към складовете има и по една-две стаи за охрана, които впоследствие се превръщат в къщи.

„Родопския Клондайк“

Проучванията показват, че още в древността обитателите на този красив родопски край са добивали злато преди 3500 г. по време на древна Троя. Легендите разказват, че тракийското племе, обитавало района, добивало златото, с което се кичели героите от Троянската война и владетелите от Микенската цивилизация.

Според института за източна и европейска археология на Австрийската академия на науките това е най-старият досега открит и проучен от археолозите в Европа праисторически златен рудник. Австрийските специалисти проучват мината съвместно с Националният археологически институт и я определят като истинска сензация. През 2017 г. двете дружества откриват изложба  „Първото злато – Ада тепе, най-стария златен рудник“


 


В днешно време на това място е отворена първата нова мина в България след социализма се намира в близост до Крумовград в местността наречена Ада тепе. За разлика от другата златна мина в град Челопеч, в Крумовград мината е надземна. Находището е средно голямо.

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS