На море в Турция през септември

?>

Турция е най-голямата по площ наша съседка и с най-различни от нас нрави и обичай. Разбира се това е така и защото изповядваме различни религии. Всяко лято хиляди български туристи посещават Турция. Много от тях отиват на почивка или екскурзия там, а други делово. Българския турист се изказва все по-добре са туристическите услуги на юго- източната ни съседка. С всяка изминала година все повече хора отиват на море в Турция през септември. Тогава там е все още топло и приятно за почивка. Нека разгледаме някой от основните забележителности на Турция и да видим, с какво може да ни превлече тя, освен топлото време и соленото море.

Анкара и ИзмирСтолицата на Турция е Анкара, града има над 3 милиона жители и е важен търговски и индустриален център. Основните негови забележителности са:

Символ на града, Паметник „Хати“, Анкара. На снимките може да го видите на един от булевардите в Анкара  и в музеите на града.

Мавзолеят на Ататюрк е друга забележителност посещаване от всички туристи в Анкара. Той е пример за съвременната турска архитектура. Строен е през 50-те години на 20 век и се е превърнал в един от символите на Анкара. Мавзолеят е построен на един от хълмовете в града, от него се открива и красива гледка към цяла Анкара.

„Коджатепе джамия“, – най-голямата джамия в столицата на Турция, която също може да бъде посетена от туристи.

Парковете на Анкара – Изненадващо за нас в Анкара има много зеленина, въпреки високите летни температури и сухия въздух турците успяват да поддържат много голяма част от града зелена и имат много красиви паркове.

Други голям град през, който минават много туристи пътуващи с автобус през Турция е Измир. Неговото древното име е Смирна. Една от основните забележителностите на Измир е часовниковата му кула.

Също като Анкара и Измир, въпреки летните жеги може да ни изненада с зеленината си. Това може да се види добре на следващия изглед от града.

Ефес и КападокияДревният град Ефес е задължителна спирка за всеки турист. Тук наистина има какво да се види от древността и екскурзоводите също могат да ви разкажат много увлекателни истории.

Кападокия, една от най-красивите местности в Турция с нейните уникални скални образувания. На персийски Кападокия означава земя на красивите коне. Кападокия е било важни място в миналото и за християнството, свидетелство за това са открити там останки от много църкви.

Кушадасъ, Мармарис, Анталия, ПамуккалеКушадасъ е един от любимите курорти на българските туристи в Турция. Кушадасъ е близо до Измир и е прекрасна дестинация за всеки турист, има всичко от което можете да се нуждаете по време на вашата почивка. Почти във всеки хотел има басейн и човек може да остане само в него, за тези който искат да опитат соленото турско море също могат да го направят на безкрайните турски плажове със ситен пясък. Разбира се почивката в Турция може много добре да бъде съчетана и с посещения на туристически забележителности. Препоръчваме ви също посещението на някой аквапарк – забавленията ви там през целия ден е гарантирано. Също имате възможност за разходка с корабче и обяд на него, плюс акостиране на девствен плаж и възможност за гмуркане.

Мармарис е друга дестинация, която привлича много българи. Там можете да се забавлявате в цели 3 аквапарка или да посетите близкия остров Родос. Също така можете да опитате и различни видове морски спортове.

Анталия един богат морски град, който също се издържа основно от туризъм. Близо до него има международно летище и това ог прави желана дестинация за много хора. Интересно е, че в града могат да се видят хотели в най-различни европейски стилове.

Памуккале един изключително краси природен феномен. Който определено си заслужава да се види. Памуккале е образувано от много варовикови минерални извори, който излизат от под скалите и се стичат по тях. С времето варовика от водата е започнал да се отлага по скалите и те са започнали да побеляват, докато не се е стигнало до днес, една голяма местност със снежно бели скали и много малко езерца и навсякъде течаща вода. Памуккале е много красиво и разходката в него е незабравимо преживяване. Тъй като то е снежно бяло и варовика се цапа лесно, разходките там се правят само бос.

ИстанбулИстанбул градът на два континента с население над 12 милиона души може да бъде наречен перлата на Турция. В него се срещат много различни култури, а историята му простира до 330-та година, когато е избран за столица на Римската империя. Нека се спрем и на няколко от неговите забележителности:

Църквата Света София – една от най-древните църкви в света, която е запазена толкова добре, от 40-те години е обявена за музей и посещава от почти всеки турист в Истанбул.

Синята джамия – най-големият религиозен храм в Истанбул, построен през 1600 година и по-голяма по размери от църквата света София.

Топкапъ сарай е турски дворец с множество интересни колекции и забележителна архитектура.

Желязната църква – уникалното в тази църква е, че тя е изработена наистина от желязо.  Църквата има елементи, които тежат по 500 тона. За да се построи тя, те са били изработени във Виена и докарани с кораби по Дунав и Черно море до Истанбул. Наричат я още Българската църква и носи името „Свети Стефан“ – единствената православна желязна църква. Представлява трикорабна базилика с кръстообразна форма и красиви орнаменти. Олтарът е обърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40-метрова камбанария. Храмът е създаден в края на XIX век и струва на българската държава над 1 милион франка.

Капалъ Чарши или Големият пазар на Истанбул, съдържа над 4000 магазина, кафета и ресторантчета и е най-големият закрит пазар в Европа.

И така направихме си една виртуална разходка из забележителностите на Турция. Това, което ви остава сега е да се замислите за една почивка или екскурзия в Турция, по време на която можете да комбинирате почивката на море с разходка из забележителности. И не забравяйте, че на море през септември в Турция е много по-изгодно и по-малко топло 😉

Източник: Tripi.bg

 

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS