Защо да следваме в България

?>

Източник: unisfuture.com

Малка, но очарователна страна, България има от по малко от всичко при това на много достъпни цени. Страната е пълна с атракции за чуждестранни студенти. Ако искате да учите в България, ще откриете величествени планини, златни плажове, градове с пъстър нощен живот и изкуство. Страната също така е и сравнително евтина международна дестинация за обучение. В съчетанието на природата и историята на България незабравим студентски живот е гарантиран.

Повечето чуждестранни студенти в България идват от съседни държави Турция, Гърция и Македония. Като освен това голям брой младежи идват и от Нигерия, Германия, Италия, Израел, Великобритания, Гана, Южна Африка и Индия. Чуждестранните студенти вероятно ще бъдат привлечени от добре развитата система за висше образование в страната, международно признати дипломи, изключително разумни такси за обучение и разходи за живот и безопасната и приятелска среда.

Университети в България

В България има 51 университета, които са уважавани в международен план. Академичните институции в България предлагат различни програми, преподавани на английски, френски или немски език, които са популярни сред чуждестранните студенти, а някои университети предлагат и програми, които са съвместно акредитирани. Курсовете, преподавани на английски език, са често срещани на магистърско ниво и стават все по-често срещани за медицински специалности. Завършването на докторантурата обикновено отнема три години.

Висшето образование в България следва Болонския процес, който гарантира съвместимост с предлаганите квалификации в европейските университети. Това означава, че висшето образование следва обичайните етапи на бакалавърска, магистърска и докторска степен. Бакалавърските степени отнемат четири години, докато магистърските програми отнемат една или две години (или пет години, ако е директно след завършване на гимназия).

Разходи за живот

Цените със сигурност са се повишили, откакто България стана член на ЕС през 2007 г., но животът в страната остава сравнително евтин. Всички храни, напитки и видове транспорт са изненадващо евтини в сравнение със западноевропейските страни, но внесените луксозни стоки, като дрехии козметиката от международни марки, струват почти толкова, колкото и навсякъде другаде.

Животът в България е евтин и сравнително безпроблемен. Ако ядете местна българска храна и ползвате обществен транспорт, ще можете да живеете с около 300 EUR на човек на месец. Ако искате да ядете в по-качествени ресторанти и да взимате случайни таксита, сумата ще нарестна до около 500 EUR на човек на месец. Ако сте избрали да учите в българската столица София, трябва да определите малко по-висок бюджет.

Настаняване

Почти всички български университети предлагат общежития. Месечният наем за общежитие варира от 35 до 70 евро на месец.

Все повече и повече чуждестранни студенти предпочитат комфорта на апартамент под наем или споделяне на частен апартамент в близост до главната сграда на университета. Месечният наем на частен апартамент започва от 100 EUR и достига до 300 EUR.

Настаняването е най-скъпо в София и други големи градове, по-специално Пловдив и Варна, въпреки че студентите могат да намерят и в тях прилично настаняване на добра цена.

Визи

Гражданите на държави членки на ЕС, САЩ и Швейцария могат да учат в България без визи. Гражданите на трети страни трябва да кандидатстват за българска студентска виза (виза тип D) с валидност от 3 до 6 месеца.

Продължаване на виза

След пристигането си в България кандидатът с българска студентска виза трябва да кандидатства за дългосрочен престой (разрешение за пребиваване) в България, валиден за максимум една година и подновяван всяка година за целия период на обучение. Заявление за разрешение за пребиваване се подава в България само след окончателна регистрация в университета.

 

 

RELATED POSTS

%d bloggers like this: