Photo: Kiril Kapustin

Перперикон

?>

Перперикон се намира в близост до село Чифлик. Вижда се хълм с останки от крепостни стени. Тук са намерени следи от 6­5 хиляди години Пр. Хр. от каменно­медната епоха, когато е създадено и първото светилище. Храмовете били изградени от глина със стени от глина и камък. Намерени са малки глинени съдове с храна за боговете.

От София до обекта може да се стигне по добре поддържаните пътища София-Асеновград-Кърджали и София-Хасково-Кърджали. Самият Перперикон се извисява на скален връх с кота 470 м.

Перперикон и Орфей

Един от най-популярните древни герои е Орфей, роден някъде в пределите на Тракия. Според създадената вече в гръцката митология версия той е син на речния бог Еагър и музата на поезията Калиопа.

Великолепен поет и певец, Орфей си съперничил дори с бога намузиката и песните, Аполон. Невероятният му глас омайвал всички живи същества, а по време на похода на аргонавтите за златното руно заглушил опасната песен на сирените и спасил героите. Орфей често се изобразява с китара или лира, от чиито струни изтръгвал вълшебни звуци, каращи горските животни да вървят подир него; скали и планини да се движат; дивите зверове да лягат в краката му.Развитие на Перперикон

През бронзовата епоха, 18­12в пр Хр, има изсичане в стените ­ каменни стъпала, изсечени пещери. Има следи от палене на огън, на който жрецът гадал бъдещето. Професор Овчаров твърди, че тук бил храмът на Дионисий, описан от Херодот през 5­4 век пр Хр. Светилището било колкото това на Аполон в Делфи. Именно тук жрецът предсказал на Ал. Велики, че ще стане велик управител. Също тук са предсказали на римляните, че ще завладеят целия свят.

От средата на 1в до 4в Рим процъфтява. Вижда се римски квартал, водна система с гладки стени, останки от най­ранната християнска църква (нач на 4в) като олтарната маса е в средата. През 10в Византия прави парична реформа, благодарение на златото добивано в Перперикон, и е спасена финансовата система в римската империя. Готите нападат града през 5 ти век.  През 9 век за малко селището е било българско. За града се водели постоянни битки м/у българи и ромеи. Златните рудници били известни в древността.  Цар Иван Александър го завладял през 1344 г и назначил тук църковен глава, но след 1 година византийците си го възвърнали. През 1362 г османците го завзели и разрушили крепостта, която е в забвение и до днес.Орфически мистерии

Орфическите мистерии се правели само от посветени, а това били единствено неженени мъже. Те били наричани а-бии (т.е. не-жизнени), защото не водели нормален и обикновен живот. Тайнствата ставали в затворени общества и скрити места, недостъпни за погледа на останалите хора(скали и пещери, с каквито изобилстват Източните Родопи, Странджа и Сакар). Те били придружени с хорови песни и мимически игри. Кулминации представлявали символичната смърт на царя-жрец, отъждествявана с разкъсването на Дионис от титаните, и също символичното зачатие на богинята-майка, даващо началото на живота. Първата се осъществявала чрез кръвната жертва на бик, кон, козел, а понякога и хора. Зачатието пък се реализирало с масово съвъкупление на мъже и жени, накарало Херодот да обвинява траките в полова разпуснатост. По-късно орфическите тайнства се олицетворяват от разюзданите вакханалии в чест на бога на виното и веселието Дионис.


 

Източник: www.perperikon.bg

април 10, 2009

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS

%d bloggers like this: