Силистра – природна красота и древна история

?>

Силистра е град с древно културно – историческо наследство, през който в продължение на хиляди години минават десетки народи и цивилизации. Те оставят видими, често емблематични следи от своето присъствие.

Градът е основан преди повече от 5000 г. пр.н.е от траките и наречен Дуросторум. След това римския император Траян  разквартируван XI Клавдиев легион в далечната 106 г.

През епохата на Първото българско царство града променя името си на Дръстър. Хан Омуртаг изгражда в пределите на града Дунавският дворец на българските ханове, в който през 896 – 897 година се установява самият цар Симеон Велики.Забележителности в Силистра


Национален архитектурно-археологически резерват „Дуросторум-Дръстър-Силистра”

Резерватът обхваща голяма част съвременния град Силистра. Античният Дуросторум и средновековният Дръстър са били със световно значение и днес резерватът съдържа уникални реставрирани паметници от римската и средновековната българска епоха.

Крайдунавски парк

Паркът е една от красивите забележителности в града и едно от любимите места на местните. Голяма част от засадените дървета са рядко срещани в България.

Меджиди Табия

Крепостта е построена като допълнителна защита за границите на османската империя през периода 1841 – 1853 г. по планове на немския военен инженер Хелмут фон Молтке (по-късно става началник щаб на немската армия). През 1847 г. е посетена от султан Абдул Меджид, на чието име е наречена – Меджиди табия.

Биосферен резерват Сребърна

Разположен е край село Сребърна, на 16 km западно от Силистра „Сребърна“ е поддържан биосферен резерват в България, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Местността е обявена за резерват през 1948 г.

Тук се срещат 139 вида висши растения, като 11 от тях са редки или застрашени от изчезване извън територията на Сребърна. Резерватът е известен най-вече с птиците, които могат да се наблюдават на неговата територия. 221 вида птици гнездят в резервата.

Етнографски музей

Етнографският музей в Силистра е открит през 1967 година. Той се помещава в постройка датираща от средата на XIX век – бивша сграда на турската полиция.

Изложбената част е разположена на площ от 300 кв.м. в 10 стаи. Тя се състои от артефакти от бита и културата на хората от Добруджанския край и Силистра от средата на ХIХ век до началото на ХХ век.

Римска гробница

Римската гробница в Силистра датира от средата на IV век. Известна е с богатата си стенописна украса (геометрични, животински и човешки фигури, ловни сцени, господарската семейна двойка и техните слуги), които са направени вероятно от египетски или сирийски художник.

февруари 19, 2020

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS