Язовир Ивайловград и глухите камъни

?>

Язовир Ивайловград и меандрите на река Арда впечатляват всеки, минал през този магичен район на източните Родопи. Красивата река, виеща бистрите си води между стръмните брегове, оформяща на завоите ивици от бели овални камъни, предоставя перфектни условия за плаване с каяк. Всяка година там се провежда Републиканската регата по кану-каяк.

Язовир Ивайловград е през 1964 г. и има 64 км брегова ивица, като голяма част от нея е покрита с широколистни гори. Язовирът е подходящ за риболов, защото водите му са богати на риба – шаран, сом, костур, кефал и др.

“Язовирът е построен през 1964 г. По предварителен план язовира е трябвало да бъде със стена висока 105 м и тогава щеше да е най-големият на Балканския полуостров, в този случай обаче щеше да залее мините до Маджарово, които в момента не функционират. Днес стената на язовира е висока 71 м, а язовирът е най-дългият в България – 30 км. Площта му е 15 км².”

https://bg.wikipedia.org

 

Глухите камъни

Скалният комплекс Глухите камъни е едно от онези загадъчни и тайнствени места, които са запазили в себе си дирите както на тракийското присъствие, така и на християнството.

Тракийското светилище се намира на около 10 км от язовира малко преди село Малко градище. Представлява комплекс от четири огромни скални блока с издълбани в тях разнообразие форми – предполага са че са били използвани като урно-хранилища от древните траки. В дъното на са издълбани и две гробници. По същата скала са издълбани стълби, за да се изкачиш отгоре върху нея. Оттам панорамната гледка е прекрасана. В далечината блестят и водите на язовир Ивайловград. Понеже мястото е било считано за специално, в по-късен етап от историята, там е била изграден и църква.

Името на местността глухите камъни се дължи на факта, че между тях няма ехо.

 

 

RELATED POSTS