В долината на тракийските царе

?>

Казанлък е столицата на Розовата долина. Града е известен с отглеждането на световноизвестната маслодайна роза Дамасцена и производството на розово масло.

В града се намира най-голямата и най-добре запазена в страната Тракийска гробница, включена в списъка на UNESCO и Музеят на розата. Наблизо е античният град Севтополис и Долината на тракийските царе.

Сегашното име на Казанлък датира от османското му създаване и произлиза от турското Акче Къзанлар (akçe kızanlar – бели момичета). Това изреча султан Мурад I когато съзира посрещащите го момичета.



Казанлъшката гробница

Тракийската гробница в Казанлък е една от най-добре запазените  тракийски гробници в България, която се намира в Казанлък и е част от голям некропол, разположен в близост до древната столица на Одриското царство Севтополис.

Смята се, че е принадлежала на тракийския владетел Ройгос. Открита е случайно по време на втората световна война от войници, които копаели окоп в североизточната част на Казанлък. Войниците попаднали на иззидана каменна стена. Любопитството ги накарало да я разбият, след което влезли в нисък и тесен коридор, където имало повалена правоъгълна гранитна плоча, а от там в кръгло засводено помещение.

Световната си известност гробницата дължи на уникалните си стенописи в коридора и куполното помещение – едни от най-добре запазените стенописи на античната живописност от ранноелинистическата епоха.

С цел съхраняване на стенописите достъпът до оригиналната Казанлъшката гробница е строго ограничен. Достъпна за посещения е изградената в близост гробница-копие.



Тракийска гробница Голямата Косматка

Един от най-могъщите тракийски владетели е Севт III – 331 пр.н.е. до 300 пр.н.е.

Смята се, че гробницата на този голям владетел на Одриското царство се намира в могилата Голямата Косматка на север от Казанлък.

Под могилата, гробницата на Севт III се състои от коридор (дромос) и три последователни помещения. Първото помещение е правоъгълно и покрито с фалшив свод. В него е намерен скелет на кон.

Второто помещение е с кръгла форма и с куполен покрив, на входа му се намира мраморна врата, в която са издялани два релефни медальона, изобразяващи Хелиос и Горгона Медуза.

Третото помещение представлява монолитен гранитен блок – саркофаг с тегло около 60 тона. Интересното е, че в радус от над 100 км не се намират гренитни камъни. В него е издълбана погребалната камера, с моделирано каменно легло. В това помещение са намерени повечето предмети. Те включват:златен венец дъбови листа и жълъди, съдове за пиене и сервиране на вино; елементи от въоръжението (бронзов шлем със сребърна позлатена апликация, наколенници, нагръдник със златотъкана украса, железен меч в ножница със златни апликации, върхове на копия), украса за конска амуниция, кръгла златна апликация с глава на разярен лъв с прецизно изработени растителни орнаменти, стъклени пулове за игра, предмети, както и свързани с тоалета: два съда за благовония от алабастър и позлатена сребърна пиксида (кутийка) с форма на мида.

Пред фасадата на горбицата е открита бронзова глава от статуя на мъж – смята се, че това е главата ва самият Севт ІІІ.


 


Комплекс Дамасцена

Близо до Казанлък се намира и комплекс Дамасцена, където уникално се преплитат духът на старите традиции с магията и красотата на съвременното розопроизводство.

Тук можете да опитате известното сладко от рози, мед от рози, розов ликьор и гюлова ракия, да тестват различни етерични масла и да научите интересни факти за тяхното приложение.


LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS