Враца – град като Балкана древен и млад

?>

Враца има население около около 45 хил жители, разположен е в северозападна България, в подножието на
Врачанската планина и малката река Лева, която образува местността Вратцата (Вратата), откъдето идва името на Враца. Там е имало две огромни дървени врати с метален обков, които пазели прохода и водели до Околчица. Той е средновековен български град. По време на възраждането тук е назначен първия български епископ Софроний Врачански. През 1822г е открито първото светско училище.

Отправна точка е към ждрелото Вратцата и пещерата Леденика. При посещение на града може да отделите време за посещение на:


Регионален исторически музей Враца

Намира се в южната част на централния площад Христо Ботев. Една от най-интересните експозиции е на обиколилото почти целия свят Рогозенско съкровище. Това е най-голямото тракийско съкровище намирано някога. Във музеят се съхранява и най-древния човешки скелет откриван в България. Към Историческия музей функционират и два други комплекса — Етнографско-Възрожденския комплекс Софроний Врачански и Комплекса, посветен на Никола Войводов.

Комплекс Вестителят

Намира се в подножието на Врачански балкан. До него се достига посредством стръмни каменни стъпала, както и обиколни алеи, които тръгват буквално от самия център на Враца. Най-интересните обекти в района са Туристически дом, известен още като Хижата, както и паметника на Вестителя на свободата. Всяка неделя оттук се носят звуците на бойна тръба — сигналът на руския войник, казака Петлак, възвестил на 9 ноември 1877 г. — Освобождението на града. На 100-ина метра зад паметника се издига висок белокаменен обелиск, на който са изписани имената на опълченците от Врачанско. Комплекс Вестителят е любимо място за разходка, както на врачани, така и на всички гости на Враца. От там се разкрива чудесна гледка към по-голямата част от града и към красивата и величествена планина.

Кула на Мешчиите

Един от символите и забележителностите на града. Формата и е правилна каменна призма с височина 13 м. Приземието е имало складово предназначение, а трите етажа са ползвани за жилищни нужди. Смята се, че кулата датира от 16-ти век. Тогава местните нотабили — аяни придобили особено значение със статут на институция. В края на 19-ти век кулата е била преустроена като градски часовник. През 2006 година кулата е реконструирана. Монтиран е циферблат, както и ново художествено осветление.

Куртпашова кула

Със своя оригинален силует, въпреки малките си размери създава впечатлението за средновековен замък. Тя е една от няколко подобни, съществували през турско време. Представлява укрепено жилище на местен феодал. Датира от 17-ти век, но елементите и, и начина на строеж сочат приемственост от крепостното строителство на българското средновековие — 16-ти век.

Пещера Леденика

Леденика е пещера в Стара планина с множество галерии и интересни карстови форми — сталактити и сталагмити, датиращи от хиляди години. Пещерата е дълга около 300 м. Тя има десет зали. Най-голяма е Концертната зала. Към нея води Проходът на грешниците. През него може да мине само този, който е с чисто сърце. Някога пещерата е била пълна с вода, но постепенно водата е изчезнала и е останало само едно малко езеро – Езерото на желанията. Според легендата, ако някой потопи ръката си в ледено студеното езеро в пещерата и си пожелае нещо, желанието му ще се изпълни. Пещерата Леденика се намира в северозападния – Стрешерски дял на Врачанската планина, на 16 км от гр. Враца.

Около Враца

Ако искате да посветите повече време на природата около Враца можете да посетите някой от маршрутите за пешеходен туризъм около Враца.

Ето един пример:

Туристически маршрут „Планинарство за начинаещи“  – Време за преминаване на маршрута: 3 часа Маршрутът е изграден в м. Леденика и започва непосредствено до ресторанта на комплекса. По него на подходящо оформени табла са обхванати основни теми, които дават минимум знания за приятното и безопасно пребиваване в планината. Това е информация за техниката на ходене и организацията на движението, екипировката, видовете биваци, туристическата маркировка, начални познания по топография и метеорология, опасностите в планината и оказването на първа помощ. Маршрутът е наситен с красиви гледки и възможности за наблюдение на редки представители на флората и фауната. По него са изградени места за почивка и зона за пикник с чешма. Трасето е маркирано с лятна и зимна маркировка.

Още подобни маршрути около Враца можете да намерите тук.

Спортни приключения

Около Враца човек има възможност да практикува и доста екстремни спортове, сред които:

Планинско колоездене

Врачанска планина е истински рай за любителите на планинското колоездене. Релефът на планината предлага отлични условия за ненатоварващи обиколки с велосипед или истински велопоходи, които са изпитание за физиката и психиката дори и на отлично тренирани спортисти. Планинските склонове са сериозно предизвикателство за търсачите на силни усещания, практикуващи дисциплините спускане и фрийрайд.

Парапланеризъм

Балкана разполага с доста разнообразни и прекрасни стартове Точки на стартовете са на максимум 15км. от Враца или Мездра.  Сред тях да връх Околчица, Склон Дърманци и др.

Скално катерене

Катерачният обект проходът Вратцата се намира на 2 км югозападно от гр. Враца срещу течението на р. Лева. Напомня скална порта, откъдето е дошло името Вратцата. Местността се намира на територията на резервата „Врачански карст“, в рамките на природен парк „Врачански балкан“. Скалите се характеризират с разнообразни форми, изискващи прилагането на всички способи на катерене и пъстър набор от клинове и „джаджи“ – клеми, френдове, ексцентрици. Условно обектът е разделен на 32 масива, по които има прокарани повече от 330 традиционни, алпийски и спортни маршрута.

Източник: speleo.vratza.eu

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS

%d bloggers like this: