Екотуризъм в община Златоград

· Една от общините в България, имаща потенциал за развитие на екотуризъм е община Златоград. ·

?>

Една от общините в България, имаща потенциал за развитие на екотуризъм е община Златоград. Тя е южна община в Република България, намираща се на около 300 км от София.

Съчетавайки географско положение и добрите природни дадености с ентусиазма и желанието на местните жители, Община Златоград се стреми към една просперираща в икономическо и духовно отношение община, запазваща културното и историческото си наследство.

Голямото биоразнообразие, уникалните природни забележителности и запазена природна среда, незасегната от негативните влияния на индустриализацията и урбанизацията превръщат екотуризма в един от приоритетите за развитие на общината.

Етнокултурен ареал

Златоградският етнокултурен ареал е обитаван от хилядолетия. Самият град има многовековна история. За древното начало и историческия развой свидетелстват многобройните археологически обекти и културни паметници, обгърнати от романтичната омая на фолклорните предания и традиции.

До днес са съхранени над сто паметника на културата. От възрожденския период е запазен и възстановен най-големият компактен архитектурен резерват в Родопите. Традиционните къщи впечатляват не само със своята белота и кръгли комини, но и със своеобразното съчетание на архитектурните си елементи. Златоградските къщи са издигнати от камък, кирпич и дърво, най-често на три етажа. Кирпичените части са варосани с бяла вар, откъдето идва и едно от имената на града през Средните векове – Беловидово.

Повече от 100 са обявените паметници на културата, запазени благодарение на златоградчани, които искат да съхранят своето архитектурно богатство, като по този начин се създават още предпоставки за развитието на туризма.

Етнографски ареален комплекс

Един от 100-те национални туристически обекта в България, който посетителите на Златоград непременно трябва да посетят е уникалният Етнографски ареален комплекс, намиращ се в един от кварталите на Златоград, известен като „Стария град” – разположен на южния бряг на река Върбица. В него могат да се видят историко-етнографска музейна експозиция, демонстрация на традиционни занаяти и действащи водни съоръжения – воденица-караджейка, валявица, тепавица. Комплексът има възможност да посрещне и настани желаещите да останат в 4 къщи за гости и хостел, да поднесе златоградски специалитети в гостилниците-механи, винарната и кафенето на Стария град.

Разходката из Етнографския ареален комплекс пренася посетителите назад във времето. Атмосферата на XIX век създавана от тесните улички и изящните бели къщи в характерния Златоградски стил се допълва от възпроизведените с историческа достоверност и разкриващи позабравени занаяти работилници на майстори занаятчии – терзия, гайтанджия, ножар, сарач, златар, медникар, резбар, тъкач, грънчар.

В експозицията на етнографския музей посетителите могат за разгледат експонати, свързани с традиционните за района бит и облекло, археологически находки от четири епохи – тракийска, римска, ранно-византийска и на българската държава.

Екопътеки , „off-road“ и риболов

Любителите на пътешествия и екстремни преживявания могат да се насладят на „off-road“, пешеходни преходи в региона по маркирани екопътеки с планински водач, организирани екскурзии до туристически обекти с национално и регионално значение.

От Златоград и околностите му започват няколко екопътеки и велоалеи, по чиито маршрути посетителите могат да се насладят на добре запазената природа и да разгледат различни исторически, културни и архитектурни обекти от местно и национално значение.

Една от екопътеките преминава покрай защитено дърво „Вековният кестен“ (Castanea sativa), на 278 години – най-старият в Смолянска област.

Друга екопътека следва легендата, която разказва за родения преди повече от две столетия в Златоград легендарен хайдутин Дельо войвода.

Една от атракциите в района е фермата за щрауси в село Старцево, на 9 км северозападно от Златоград. Тук посетителите могат да научат интересни факти за забавните птици, както и да опитат специалитети от щраусово месо или яйце.

Друг вид алтернативен туризъм в община Златоград с добри условия за развитие е риболовният. Най-атрактивните обекти в това отношение са: комплекс „Ягнево”, където могат да се уловят шаран, пъстърва и каракуда, язовир Ивайловград, където има сериозни популации от шаран, кефал и уклей, а също и каракуда и червеноперка, река Върбица, където се срещат основно на кефал, мряна и кротушка и по-рядко скобар и каракуда.

Забележителности в района на Златоград

Обект на познавателен туризъм могат да бъдат и други места, намиращи се в границите на общината или съседни общини. В местността „Белите камъни”  над село Старцево се намира най-голямото светилище посветено на Бога – Слънце. Името на произлиза от оголените бели варовикови скали, от които е изграден върха. Природният феномен “Гъбата” край село Бенковски е образуван в резултат на изветрянето на скалите.

Други интересни обекти са църквата „Св. Георги“, параклисът „Свети Атанас“, църковно-манастирска крепост на връх Св. Неделя, тракийски светилища и гробници на царе край село Бенковски.

По отношение на културно-историческто наследство, община Златоград е също атрактивна туристическа дестинация. Златоград е селище с богата култура и многовековна история. На територията му се намира най-старата църква в Родопите – „Успение Богородично“ – построена през 1834 год. и килийното училище, поставило началото на просветно-образователното дело в Родопите. Тук е открит и най-старият писмен паметник от Родопското Възраждане – „Златоградски писмовник“ – от 1852 г. За българските етнографи, историци и филолози Златоград е средище на най-старите традиции на материалната култура и бита на нашия народ.

Традиция за Златоград е трансграничният фолклорен събор на връх Костадин край град Златоград, който се провежда ежегодно на 31 май. Събора има за цел да засили културното сътрудничество между България и Гърция и да спомогне за съхраняването на общите културни традиции. Сред посетителите и гостите на събитието всяка година присъстват известни личности, родом от общината.

Избралите да посетят град Златоград и околностите му ще останат доволни и заредени с положителна енергия от красивата природа и разходката във времето в старата част на града.

Източник: ecomedia.bg

Автор: Ваня Кьосева

април 14, 2009

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS

%d bloggers like this: