Черноморска Регата Kaliakria Cup 2009

?>

От 4-ти до 7-ми юни на фона на изумително белите скали на Балчишкия залив и модерното яхтено пристанище на Балчик, за втора поредна година под мотото „Да бъдеш партньор с вятъра” се проведе едно от най-значимите събития за черноморския ветроходен спорт – регатата Kaliakria Cup Black Sea Regatta 2009.

Официалното откриване се проведе в хотел „Хелиос” в Балчик. На 5-ти юни, точно в 10:00 часа, 38 яхти и общо 236 участника стартираха за първата гонка. Състезанието се проведе в шест отделни класа:

  • Conrad Peterson P25,
  • Melges 74,
  • Cruiser C1,
  • Cruiser C2,
  • Racer
  • клас свободен.

Регататa се проведе според състезателните правила по ветроходство 2009 – 2012, които бяха въведени в началото на тази година. Организаторът на състезанието – Морски клуб „Балчик”, чиито членове притежават завидна страст за приключения, с установените си традиции във ветроходния спорт, успя да
постигне амбициозните цели, които си беше поставил още на първата ветроходна регата. Миналата година 35 екипа допринесоха за едно силно начало на ветроходния сезон.

Тази година ветроходците се радваха на добър вятър и показаха здрав и непоколебим дух по трасето Балчик – залива под Калиакрия – Кранево. Церемонията по награждаването и закриването на Kaliakria Cup Black Sea Regatta 2009 се проведе на 7-ми юни на яхтеното пристанище в Балчик. Морски клуб “Балчик” бе възстановен през лятото на 2007 година от 13 балчиклии, възпитаници на стария Морски клуб “Балчик”, разформирован през 1990 година, свързани пряко с морето и морските спортове. Целите на клуба са
възстановяване на морските традиции, популяризиране на морските спортове и възпитанието на децата в любов към морето и моряшките знания и умения. В момента Морски клуб “Балчик” обучава 40 деца на доброволни начала. В миналото регатата е била единствената в Балчик и се е провеждала под името “Октомври”. След 10 поредни състезания, тя бива преустановена през 1987 г. През есента на 2007 г. регатата бива възстановена с ново име, под нов формат и с ново лице, когато балчишкият клубен ентусиазъм се среща с неконвеционалната визия на Ангел Лингорски, основател на групата компании Линекса Пропърти, чиято
цел е създаването на устойчиви проекти в областта на недвижимите имоти, които да бъдат съобразени с ключовите архитектурни, социални, културни и природни дадености в съответния район. Ветроходният проект вдъхновен от идеята за възраждане на една стара традиция, която да е в сърцето на културния и социален живот на града вече успява да пожъне успех и се превръща в сензация за местната общественост. В същия дух, Линекса Пропърти успя да подпомогне и основаването на футболен отбор в областта на село Топола, както и обновяването на стадиона му в селото.

Регатата носи името на ваканционен комплекс Kaliakria Resort, дестинация създадена на Северното Черноморие от групата компании Линекса Пропърти, които са и официален партньор на Kaliakria Cup Black Sea Regatta. Kaliakria Resort е разположен между Балчик и Каварна, в близост до три игрища за голф и добавя своя отличителен щрих към новото лице на българското Северно Черноморие. С над сто вида цветя, дървета и храсти Kalikaria Resort се гордее и с петте си басейна, всеки от тях с очарователна гледка към морето. През изминалото лято тук беше открит и El Balcon del Mundo, вероятно най-ефектният гурме ресторант на цялото Черноморие, който буквално е „кацнал” на 140-метрова скала над морето.

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS