Българската кухня, която всички обичаме

?>

Разнообразието на българската кухня се основава на дългата история на страната, както и на дългосрочните миграции на племената, основали България преди повече от 1300 години. Тесният контакт с Турция и Гърция ни помогна да формираме много привлекателна и до известна степен екзотична национална кухня, включително някои ястия, които не могат да бъдат наречени национални, но които са специфични само за България.

Българите обичат да се хранят със семейството си, да посрещат гости, да ги нагостят и да разговарят с тях за живота и култура. Българската храна, традиционните напитки и българското сирене са комплимент към гостоприемство и обстановка. Ето какво можете да очаквате от традиционната българска храна.

Българска закуска  • Баница – Това е най-типичната българска закуска. Можете да я намери навсякъде – кафенета, пекарни, малки магазини, автогари, ресторанти. Основната и най-често срещана версия на баницата е направена с бяло сирене. Както всичко друго в България, различни версии на баницата могат да бъдат намерени с лук, зеле, спанак, гъби или тиква. Има и някои версии на сладка баница, която можете да опитате.
  • Мекица – „български понички“, омесени с кисело мляко и изпържени. Обикновено се сервира гореща със сладко, плодове, мед, кисело мляко или пудра захар. Ако планирате да посетите Рилския манастир, не пропускайте да опитате мекица там.
  • Българско кисело мляко – Това, което прави българското кисело мляко уникално, е бактерията Lactobacillus bulgaricus. Тя е уникална и се среща само в България. Процесът датира от над 4000 години и българите с гордост го почитат и продължават да използват същия процес и до днес. Можете също да смесите киселото мляко със сладко за фантастичен десерт. Домашното българско кисело мляко е най-вкусно. Една от най-добрите български храни, които имат световна слава.

Български обяд  • Шопска салата – Това е най-разпространената и традиционна салата в България. Макар и проста смес от домати, краставици, лук и чушки, шопската има страхотен вкус, особено когато е гарнирана с меко бяло българско сирене.
  • Таратор – обикновен и лесен за приготвяне, но въпреки това има изискан вкус и е много освежаващ за лятото. Просто тараторът е студена краставична супа. Приготвя се с кисело мляко, краставици, чесън, орехи, копър, олио и вода. В някои ресторанти има и салата „Снежанка“ или суха версия на таратор без вода.
  • Кебапче – Перфектното гарнитура към чаша студена българска бира в горещ летен ден. Самото ястие е удължено парче кайма на скара.
  • Лютеница – наслада, приготвена от чушки и домати. Можете да я консумирате като гартитура към основното ястие, намазана на филия хляб или просто да го изядете. Лютеница е една от най-известните български храни.

Българска вечеря  • Шкембе чорба – Тази рецепта се приготвя чрез варене на нарязано или смляно шкембе в продължение на няколко часа с мляко, олио и червен пипер. Супата се сервира гореща и е много обичайно да се сложи вътре люта чушка (като подправка) и след това да се добави смес от чесън и оцет, за да придобие клосически вкус.
  • Каварма – Едно от най-вкусните български ястия. Както и при вного други ястия, има разнообразни рецепти за каварма. Традиционната рецепта използва свинско месо, въпреки че някои български региони готвят говежда и пилешка версия на Каварма. Ястието е идеално за студена зимна вечер.
  • Пататник – Това ястие е типично за Родопите. Тъй като това е планински регион, продуктите, които се използват при приготвянето на пататника, винаги са били там в големи количества и можете да сте сигурни, че се произвеждат на местно ниво.

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS