Събор Рожен – непреходни традиции и незабравими емоции

?>

Националният фолклорен фестивал Рожен се провежда на всеки четири години в областта Рожен в Родопите. Роженският събор има над стогодишна традиция.  Първият събор е организиран през 1898 г. Идеята е дадена от отец Ангел Инджов – свещеник в с. Соколовци. Той призовава енориашите си да почетат всички светии на роженските параклиси в Деня на св. Пантелеймон – 27 юли, при параклиса „Св. св. Кирик и Юлита”, където и до днес се провежда съборът. Тогава границата на България и Османската империя е минавала през връх Рожен. Тук се събирали жителите на трите изкуствено разделени околни села – Проглед от българската страна, Момчиловци и Соколовци от турската страна на границата, на родови срещи и пеели народни песни под съпровод на гайда, пекли традиционните агнета – чевермета на жар.Събора в Рожен след освобождението

След 1912 г. (Освобождението на Родопите от османската власт) Роженският събор губи политическото си значение, придобито по стечение на обстоятелствата във връзка с граничната линия, но запазва духа на традицията, времето и мястото на провеждането, ролята на средище за хората от Средните Родопи.

Съборът е едно от значимите фолклорни събития в България от 1961 година насам. Над 170 фолклорни групи и 150 гайдари участваха в изданието на фестивала през 2006 г. Роженският събор дава възможност за изява на множество знайни и незнайни родопски изпълнители. Някои от най-известните фолклорни певици като Валя Балканска, Надка Караджова и Янка Рупкина взимат участие в събитието през годините.

Izlel e Delyo Haydutin

Именно от Рожен излита и песента „Излел е Дельо хайдутин” в изпълнение на Валя Балканска, за да кацне на борда на космическата станция „Вояджър”, наред с музиката на Бах, Бетовен и Моцарт.

В годините Роженският събор се превръща в общонационален и става събор-надпяване на българската народна песен. От всички краища на България се събират народни изпълнители и инструменталисти.

www.bulgariatravel.org

февруари 19, 2020

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS