Щраусите от Генчовци танцуват всяка сутрин

· Къщата за гости „Бай Марин и щраусите” предлага среща с екзотичните птици насред тревненския балкан. ·

?>

Ако сте привърженици на екотуризма, не бива да пропускате тази атракция!Танцът на двата щрауса Славка и Бризко в село Генчовци до Трявна е нещо незабравимо за туристите. Огромните птици се носят под вихъра на птичи валс всяка сутрин на зазоряване. През юли е любовният им период, през който движенията им са много по–различни от обичайните.Те разперват крила и се поклащат настрани така плавно, все едно всеки момент се готвят да полетят.

Къща за екотуризъм

Гостите на къщата за екотуризъм правят десетки снимки с екзотичните птици, които са атракцията в къщата за екотуризъм на Марин и Надежда Колеви. Почти всички си тръгват с армаган – щраусови пера или парченце от черупка от щраусово яйце.

Има поверие, че щраусовата черупка носи щастие и късмет, но не трябва да се подарява и частица от нея. Има туристи, които се обаждат, за да благодарят на любезните домакини, защото нещо хубаво им се е случило. Една от тях е млада жена от Русе, която дълго време била безработна. След като Надежда й подарила яйчена черупка, животът й се преобърнал. Намерила си хубава работа в чужда фирма като преводач по английски.

Щраусовата мания може е да суеверие, но в повечето случаи е просто вяра в доброто, от което има нужда всеки, смята Надежда. Тя смята, че е грехота да се вари яйцето, защото може да се превърне в истинско произведение на изкуството. Щраусовото яйце тежи от 1,5 до 2 кг. и има размери на футболна топка. С игла се пробива малък отвор и се източва съдържанието, което е полезно, защото е без холестерол. Златарите правят инкрустации върху черупката със злато и скъпоценни камъни. „Гледах по телевизията, че известен бижутер подари на Лили Иванова за 70-годишния й юбилей такъв изящен дар”, разказва Надежда. Черупката може да се раздели на две и да се превърне в писани паници. Някои от съдовете се изработват със сребърно или златно покритие, за да се превърнат в красиви, блестящи чинии. Изкусни майстори превръщат щраусовите черупки в изящни кутии за бижута. За съжаление женската снася по около 5 яйца годишно.

„Мечтата ми е да направя на двамата ми внука такива инкрустирани кутии”, сподели тя.

Черупката може да се натроши на парчета, върху които зографите изписват икони като сувенири. Кожата на едрите птици се обработва за ръкавици, чанти и обувки.

Щраусите

От щраусовата човка пък се правят амулети за успех и любов. В Южна Африка късчета от нея е една от съставките на вуду магия за любов и сила. Това е споделил и известен футболист по време на световното първенство т.г., който не излизал на терена без магическия амулет. Разнообразни са приложенията на щраусовите пера. От тях се правят невероятно фини тъкани за дамско облекло, пълнят се юргани и дюшеци…

Щраусите са дълголетници и живеят до 80 години. След 20-тата си година са възрастни животни, а женската снася яйца до 65-тата си година. Добре понасят климата в България, но малко хора се наемат да ги отглеждат, защото това е скъпа дейност. За семейството от Генчовци грижата за Славка и Бризко е просто хоби. Идеята да ги отглеждат е на Надежда, чиято мечта на младини е била да стане лекар. Но животът й така се е завъртял, че завършва икономическо образование и 35 г. е работила като счетоводител. Преди 10 г. решават да купят 5 щрауса от ферма в търновското село Полкраище. Те са били еднодневни пилета и оцеляват само двата, въпреки че стопаните положили огромни усилия и спазвали технологията. През първия им месец ги отглеждали в затворено помещение, където поддържали 40 градуса температура. След това постепенно започнали да ги извеждат навън, за да ги адаптират към климата на тревненското село. Сега като възрастни животни също изискват много грижи. Стопаните стават сутрин в 7 часа и до 23 часа са ангажирани с младите птици и останалата част от зоопарка – 50 гълъба, 7 пауна, десетина токачки.

Щраусите се хранят със специални смески, които се купуват от Ловеч. Смеските съдържат 30 компонента и са богати на различни съставки – минерали, витамини, пшеница, царевица, соев шрот, но са сравнително скъпи. Т.г. цената им скочи с около 10-15% и вече струват 1,2 лв./кг. Славка и Бризко изяждат по общо 12 кг./ден от смеските. Отделно хапват и коприва, люцерна и др.

Проблем се оказва, че няма ветеринарни специалисти, които да разбират от отглеждането на щрауси. Затова Надежда редовно сърфира в интернет, където е прочела, как да се предпазват животните от заболявания. Всяка есен и пролет им дава имуностимулатори, антибиотици и витамини, които струват 50 лв. общо.

Бай Марин и щраусите

Засега Славка и Бризко не са боледували, но все пак променят състоянието си в зависимост от сезона. Птиците са свикнали, че живеят затворени в двора, но на моменти така разперват крила, сякаш искат да полетят и да са на свобода. Това са силни и опасни пернати и домакините предупреждават туристите да се пазят. Ритникът на щрауса е убийствен, а с острите си нокти може да разполовят човек.

Заради екзотичните животни гостите в къщата, наречена „Бай Марин и щраусите”, се пълни целогодишно. Домакинът е подготвил още една атракция – направил е етнографска сбирка в една от пристройките. Тук е подредил дикани, рала, стари масички и столове,паламарки. Възкресил е битова обстановка отпреди 100 години, като акцент в помещението е старинен стан. Стаите за нощувка също са обзаведени в автентичен стил, като за украса е използвал пъстри старинни носии.

Затова туристите си тръгват оттук с много снимки, щраусови или паунови пера и най-вече с вълнуващи спомени.

Източник: ecomedia.bg

Автор: Лилия Лозанова

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS

%d bloggers like this: