В „царството” на кристалите в Мадан

· Минерали от Родопите заминават за частни колекции по цял свят ·

?>

За кристалите се знае, че концентрират с енергията и танцуват със светлината. Вече приемаме без снизхождение факта, че те имат лечебни свойства. Затова да попаднеш в място, където блестят стотици кристали в стъклени витрини, е незабравимо преживяване.

Това „царство” на блестящите камъни се намира в музея на кристалите в Мадан. Той е свидетелство за съкровищата, които крие в недрата си Родопа планина и е създаден 2000 г. Тук са представени 581 минерални образци. Те са във вида, в който са извадени от мините, експлоатирани от „Горубсо” –Мадан, посочи уредникът Атанас Сираков.Мадан е старо рударско селище. Добива на оловна руда по тези места започва от 4-5 в. пр. Хр. от тракийското племе койлалети. В старите руднични галерии са открити различни рударски принадлежности от Средновековието. През 50-те години на м.в. се създава българо-съветското дружество “Горубсо” за експлоатирането на оловно-цинковите руди в Родопите.

Кристалите на Мадан

Затова повечето представени кристали са на основата на оловно-цинковите руди. Много от образците са пирит, сфалерит, халкопирит, арсенопирит. Галенитът има оловносив цвят и съдържа много примеси – сребро, мед, цинк, селен, бисмут, желязо, арсен, магнезий и други. Кристализира в кубичната система. Среща се като зьрнести агрегати или като впръслеци със неправилна форма. Халкопирита често съдържа незначителни количества примеси от злато, сребро и др. Среща се в сбити кристални агрегати и има златистожълт цвят. Той е един от главните източници на мед.

Едни от най-интересните експонати, които задължително привличат вниманието на посетителите са красивите екземпляри пирит. Причината е, че със жълтия си оттенък много прилича на златото. Изключително красив е мангановият калцид, който е нежно розов. Родохрозитът не му отстъпва по розови отблясъци. В много страни този камък е символ на любов, жизнена енергия, страст, живот и жажда за знания. В източните народи накити с родохрозит се използват като амулет за привличане на партньор. Вярва се,че помага за установяване на хармония в живота и семейно щастие. Съвременните магове използват камъка за направа на амулети носещи успех, признание, щастие.

Тук бяха събрани образци с различна форма. Например привлича интереса карбонат с формата на скална роза. Едни от най-впечатляващите камъни са прозрачните планински кристали. Тук имаше образци с едра структура, които са най-търсени от ценители и са с най-висока стойност.

От години е практика колекционерите да се свързват с миньори, които им доставят направо от мините необработени минерали с подобна структура. Цените им са високи, на са на договорка. Част от тези родопски съкровища заминават за частни колекции по целия свят – САЩ, Франция, Чехия, Англия и други.

Всички посетители в музея остават очаровани от красотата на богатствата, скрити в недрата на Родите.

Ако решите да си купите камъче за медальон или пръстен, цените им тук са много по-ниски, отколкото в други търговски обекти. На място ще можете да направите справка за лечебните свойства на избрания камък. А красивите минерали са един прекрасен подарък и спомен от планината на Орфей.

Източник: ecomedia.bg

Снимки: museology.bg

Автор: Лилия Лозанова

април 14, 2011

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS