Момчилград

?>

В югоизточната част на Източните Родопи, покрай река Върбица, се е сгушил Момчилград. Градът втори по население в областта след областния център Кърджали. Намира се между обласния център и град Джебел.

Момчилград е бил населен още през средновековието. През 17 век името му започва да се споменава често в множество исторически извори като административен център на каазата Султан йери в Османската империя, както и в почти всички годишници и регистри в следващите векове. Местното население е било предимно турско. През 18 – 19 век започват да се заселват много българи.Забележителности около Момчилград

Една от най-големите археологически забележителности на региона е открита непосредствена близост до момчилградското село Татул. Нарича се „Светилището“ – вярва се, че там е гробът на легендарния певец Орфей.Погребалното полагане не е типично за тракийски гробници, а е отгоре. Орфей е бил жрец ­понтифекс, който прави връзката между хората и божествата. Скала – брекча във формата на пирамида съдържа два саркофага, жертвеници, улеи, ниши и стъпала. На върха е разполажена антична скална гробница с яйцевидна форма и квадратен отвор на покрива. Гробницата е замазана с водонепроницаем хоросан през римската епоха. Разкопките правени в тази археологическа находка през последните десетилетия откриват под пирамидата постройка от дялани камъни, към която води парадно стълбище. Според археолога Николай Овчаров в светилището се намира храмът на митичния певец Орфей.

 

април 17, 2019
ноември 27, 2019

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS

%d bloggers like this: