Раят в Стара планина: Априлци

?>

На няколко километра от Троян, във вътрешността на Стара планина, Априлци очарова с красотата на природата, прохладата на планината и гостоприемността на местните хора.

Посрещат те навсякъде с усмивка. Ако имате късмет да отседнете в къща за гости, може да закусвате така, както не ви се е случвало от детството. А на пазара можете да усетите аромата на градинските плодове и зеленчуци, каквито в града трудно се намират.Природата на Априлци

Бистри ручеи, водопади, планински поляни, еко пътеки, много слънце и релакс в изобилие. Това е то Априлци.

Градчето е малко, но китно. Типично българско и наистина традиционно за Стара планина. Къщите в стария възрожденски стил са на всеки ъгъл. Оградите на дворовете са поддържани, а цветята ухаят.

Априлци е истинска алтернатива на пренаселеното Черноморие, особено ако искате да избягате някъде за уикенда. Хотелите в района предлагат релакс до басейна, в съчетание с полъха на планината. Дори и в най-горещите дни се усеща приливът на чист старопланински въздух.

Водопадът Кадемлийското пръскало

Наоколо винаги има какво да се разгледа. Най-впечатляващ си остава водопадът Кадемлийското пръскало. Висок е около 70 метра. Буйната вода на река Кадемлия се спуска на няколко мощни струи, с които игриво къпе отвесните скали. Водопадът е в подножието на връх Триглав и в близост до хижа Тъжа. Пътят до там е черен, коларски, каменист и обикновено се изкачва с някоя стара джипка от местните, но не е труднодостъпен.

Обявен за природна забележителност в Стара планина през 1965 година, Кадемлийското пръскало привлича посетителите с красотата си. Всеки сезон си струва да се види. Казват, че под „Кадемлия“ има буен карстов извор и малка пещера, в която целогодишно се събира лед.

Априлци е местенце, което удивлява със своята красива природа – зелени поляни, впечатляващи гледки към връх Марагидик в Стара планина, скокливи потоци, в които можете да намерите прохлада.

Източник: pateshestvenik.com

 

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS