Родопска магия в село Солища

?>

Солища е идеалната локация ако искате да си починете на чист въздух за и да се насладите на очарованието на Родопите. Селото е едно от най-красивите в подножието на връх Перелик. Освен красивите гледки и чистия въздух ще можете да опитате и страхотната местна кухня.Солища е разположена на 4 км от село Широка лъка и на 16 км от курорта Пампорово. Ако търсите настаняване извън селото ви препоръчваме това модерно ателие в Пампорово.

Нас екзарх ни е учил

В периода 1896 – 1900 година Екзарх Сетефан I е бил млад учител в местното училище.  Години по-късно през 1945 г. е избран за български екзарх.

Забележителности около Солища

Както навсякъде в Родопите и в село Солища можете да се любувате на красиви столетни иглолистни гори, зелени поляни и усещане за свобода.

В близост до селото се намира и ветрилообразният горски резерват „Черночето“. Той е един от масивите в Средните родопи, обрасъл с вековни дървета от черен бор. Някои от дърветата в резервата са на повече от 300 години и не могат да бъдат обхванати с две ръце.

Градините на Орфей

Навсякъде в Родопите се сблъскваме с легендата за Орфей. Солища не прави изключение. В горната част на селото се намира новооткритата ботаническа градина „Градината на Орфей“, в която можете да видите над 150 вида интересни растения от Родопите.

Ботаническата градина е построена от доброволци в началота на века. Нейната цел е да показва и опазва редките растения на Родопи планина. Проекта е реализиран от „Екологична организация Родопи“.

Църквата „Света Неделя“

Важна част от историята на селото е построяването на църквата „Света Неделя“. Строежа е ръководен от неукия майстор Филю Корбаджиев. Знае се, че майстора е изчислил предварително съвсем точно колко камъка са необходими за строежа, за да бъде църквата висока петнадесет метра над земята. Жителите на село Солища се откроили с изключителния си ентусиазъм да съградят своя църква с общи усилия.

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS