Eленска базилика

?>

Снимките са от един интересен обект от IV век. Това са руините на Еленска базилика. Останките от нея се издигат над околността и впечатлява с величието което излъчвати до днес. Била е оградена с крепостна стена следите от която личат и да днес.

Раннохристиянската Еленска базилика се намира на десния бряг на Еленска река, в южните склонове на Златишко-Тетевенска част от Средна Стара планина, на около 3 км от село Антон и на около 5 км СИ от гр. Пирдоп (посока Бургас).

Някогашният  Еленски манастир „Свети пророк Илия“ е строен в края на V-края на VІ в., а е опустошен по време на турското робство. През 1913 г. са проведени първите археологически разкопки. Понастоящем са запазени внушителни развалини с височина до 8,50 м

Манастирският двор е ограден отвсякъде с каменни стени (дебели 1,60 м), като на ъглите са разположени почти еднакви правоъгълни отбранителни кули (7,30х5,90 м). Черквата – голяма трикорабна базилика (30,50х17,00 м) е триапсидна, с притвор, дяконикон, протезис, а до южната й страна е долепен баптистерий (кръщелна). Според едно предание в Еленския манастир е прекарал последните си дни Св. Патриарх Евтимий. Днес Еленската базилика е обявена за паметник на културата.

април 10, 2009

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS