Клисура

· Клисура е един от най-значимите в исторически аспект градове за България. ·

?>

Клисура подбалкански град в Южна България. Градът е сгушен в планинския район между Средна гора и Стара планина на около 100 км от София. Поради местоположението си в най-бизката точка между двете планини гръдът е наречен Клисура, защото. Разположен в община Карлово, област Пловдив, в близост до град Копривщица.

Клисура както и близкия град Копривщицаса се развивали като селскостопански и ­занаятчийски селища. Тук Панайот Волов и Георги Раковски организират първия революционен комитет. Тук се състои 7 дневна героична борба на Каменна клисура от позицията на зли дол.

В клисура има и паметник на Боримечката от 1976г, в чест на 100 годишнината от Априлското въстание.История на град Клисура

В българската история град Клисура е свързан най-вече с Априлското въстание от 1876 година. Роденият в Клисура революционер Никола Караджов лично донася в града „кървавото писмо“ на Тодор Каблешков, което обявява началото на Априлското въстание.

Клисурската местност Зли дол е своеобразен паметник на културата. По време на Априлското въстание там се е намирала най-важната отбранителна позиция на клисурските въстаници. На това място е била разположена клисурската черешова артилерия. Две гранитни скали с бронзови плочи днес бележат мястото, където се е намирал щабът на въстаниците и мястото, където е гръмнало първото черешово топче. Днес като мълчаливи стражи в памет на загиналите, черешовите топове стоят, напомнящи за подвига на героите.

Местността е запазила спомените за едно от най-страшните сражения на въстанието, което градът губи в неравен бой срещу жестокия поробител и бива изцяло опожарен. По-малобройните бранители-българи не удържат атаките на турците. Над 200 от селяните, които не успяват да избягат, са зверски изклани. Жертвите са предимно жени, деца и старци. Клисурци отстъпват махала по махала, в схватките загиват въстаници, а останалите заедно с населението се оттеглят в Копривщица. П. Волов се явява с отряд копривщенци. Той събира отстъпващи клисурски бойци и атакува турската орда в тил. Но проливният дъжд мокри барута на въстаниците и техните пушки не могат да стрелят. Панайот Волов е принуден да отстъпи в Копривщица

Паметникът в местността Зли дол е издигнат през 1961 година по повод 85-тата годишнина от Априлското въстание като прославя не само всички герои от Клисура, но и всички други обезсмъртили се чрез делото си българи, които вземат участие в Априлското въстание. Автор на този паметник е архитект Васил Беязов.

На всеки 1 май в град Клисура се отбелязва годишнината от избухването на Априлското въстание. Програмата включва тържествен концерт-заря и възпроизвеждане на битката при Зли дол.


Източници: bg.wikipedia.org и traveler-diary.com

април 17, 2019

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS