Трявна и Боженци

· Възраждането е времето, през което Трявна се очертава като икономически и културнопросветен център. Развиват се редица занаяти като дърворезба и иконопис. ·

?>

Градът е родно място на личности като Петко и Пенчо Славейкови, Ангел Кънчев. Тя е част от Стоте национални туристически обекта.

Ако искате да разгледате забележителностите в Трявна, трябва да я обиколите цялата, защото те просто са навсякъде.

ТрявнаОще с влизането в града ще ви обземе особено българско чувство. Тук българското в нас проговаря. Обзема ни патриотизъм и гордост. Сърцето ни се стопля от толкова много уют и спокойствие.

Тръгвайки по малките улички на Трявна, погледът ни се спира от шедьоврите на  художествена школа, които надничат от всеки ъгъл. Тази обстановка те поглъща напълно и те пренася в миналото.

Гордостта на Трявна са къщите – музеи. Не може да не посетите Райковата и Даскаловата къщи – музеи, църквата „ Св. Архангел Михаил”, къща – музей Пенчо и Петко Славейкови. Колкото и невероятно да ви звучи, в това малко градче можете да разгледате и Музея на Азиатското и африканско изкуство, да си починете сред красивата зеленина в градинката пред музея, докато слушате нежното ромолене на фонтанчето в нея.

Няма как да отминете известната часовникова кула на града, често споменавана от Славейков като гордостта на тревненци. До нея прави впечатление сградата на старото училище, превърната в Музей на тревненската резбарска школа.

И макар че през последните няколко години Трявна е променена, къщите все още имат своя автентичен вид. А природата е забележителна.

Ако все пак това не ви стига, трябва да знаете, че наоколо има и много други приятни места за разходка и отдих. Природата е невероятна.

Още на изхода от Трявна може да се засечете с кротко пасящи еленчета и сърнички.

На около 18 – 20 километра от града се намира Дряновският манастир, Соколският манастир, както и пещерата Бачо Киро. На горе долу същото разстояние е и балнеоложкия курорт Вонеща вода.

BozhenciНа двадесетина километра от Трявна е архитектурно – историческият резерват Боженци.Той има повече от шестстотин годишна история. Легендата разказва, че е основан от болярката Божана. Тя е избягала от Велико Търново при превземането му и се е заселила на това красиво място, което носи нейното име.

Селото се посещава от хиляди туристи. В него могат да се разгледат къщата музей „Баба Райна”, черквата „Св. Пророк Илия”, къщата – музей „Дончо Попа” и много други красиви сгради, калдъръмени малки улички, каменни чешми и мостчета.

Имаш чувството, че си в музей и можеш да пипнеш и разгледаш всичко. В Боженци сякаш времето е спряло. Няма я динамиката на големия град, няма го шума. Тук цари пълно спокойствие.

Туристът може да поседне в някоя от битовите механи и да се наслади на традиционната българска кухня. Задължително трябва да опита и неповторимото бяло сладко.

От селото тръгва маркирана туристическа пътека, по която за около два часа можете да стигнете до Трявна и да се полюбувате на невероятната природа. Иначе с автомобил няма пряк път, минава се през Габрово и разстоянието е около 40 км.

И това са само част от забележителните места в тази част от България, които си заслужават да бъдат разгледани.

Посети ли тези български, възрожденски селища, човек се пренася в един различен свят, от който е трудно да се откъсне. Иска му се да остане там, за да е близо до едни по-славни времена за България.

Автор: Елена Георгиева

Източник: tripi.bg

 

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS